Tvrdica

By Jovan Sterija Popović

1,349 ratings - 3.4* vote

Najpoznatija komedija Sterijina, cija klasicnost srpkog komediografa povezuje sa Plautom i Molijerom - cini Kir-Janju velikim likom nase dramske knjizevnosti. To sto neprekidno traje na pozorisnim scenama, u lektiri i citalackoj publici - svedoci o trajnoj vrednosti Sterijinog komada.Knjiga je u celosti dostupna u docx formatu na sledecoj adresi:http://www.antologijasrpske Najpoznatija komedija Sterijina, cija klasicnost srpkog komediografa povezuje sa Plautom i Molijerom - cini Kir-Janju

... more

Book details

Paperback, 73 pages
2008 by Srpska književna zadruga

(first published 1837)

ISBN
8637910068 (ISBN13: 9788637910060)

Community Reviews

Nemanja

Grcizmi su problem.

Emilija

Imam jako malo toga da napisem sto se tice ove knjige . Lektira . Na pocetku sam se zbunila , ali sam odmah posle shvatila o cemu se radi . Ne bih da se raspisem na temu ove knjige posto zaista ne znam sta da kazem .

una

bruh wtf

Nadja

Previše dosadno i pola reči nisam razumela već sam pokušavala (uglavnom neuspešno) da shvatim iz konteksta.. Ne preporučujem. 2 zbog zanimljive teme (koja nažalost nije ispala baš dobro- ofc po mom ukusu)

Marija *There's No Poetry In My Soul, Just A List Of Lies I've Told*

Svaku drugu rec nisam mogla normalno da procitam. I ko ovo smatra komedijom? Uopste nije bilo smesno.

Rikki Chadwick

Nazalost,moram da priznam da mi se vise svidja Molijerov Tvrdica...

andj^^

loše, jako loše. nerazumljivo, antipatični likovi i blago rečeno, dosadno.

Uroš

Odlicna drama, uzivao sam.

Miloš

Čitajući Steriju na tom arhaičnom srpskom, imam utisak da je naš jezik takav raspolagao većim kapacitetom da izrazi pojedina stanja, tačnije ono što izmiče simbolizaciji praktično redukovanog i time pojednostavljenog Vukovog srpskog. Tome možda doprinosi aura "nepoznatosti" jezika koji je danas ipak razumljiv, forsiranje infitiva što danas daje dozu poetike čak kada se koristi u svakodnevnoj komunikaciji, pa i helenizmi kao odlična simbolizacija neke mudrosti koja je, tobož, Srbima strana (što je očigledna, jelte, ironija). Ovo jezičko narodnjaštvo je ono što Steriju razdvaja od Molijera najmanje tih 2.000 km, ona masa koja je, to mi deluje tačno, doprinosila uspsotavljanju srpskog teatra, a samim tim i srpske nacionalne svesti.

Prerazmišljavanje

Jednako zabavna svaki put!

Topics