The Social Animal

By Elliot Aronson

4.28 - ratings 3,375

Newly revised and up-to-date, this edition of The Social Animal is a brief, compelling introduction to modern social psychology. Through vivid narrative, lively presentations of important research, and intriguing examples, Elliot Aronson probes the patterns and motives of human behavior, covering such diverse topics as terrorism, conformity, obedience, politics, race relat Newly revised and up-to-date, this edition of The...

Book details

July 25th 2003 by Worth Publishers

(first published 1972)

Edition Language
English

Quotes From "The Social Animal"

"Aronson's first law:

People who do crazy things are not necessarily crazy."
"The person who is easiest to brainwash is the person whose beliefs are based on slogans that have never been seriously challenged."
"What do Hitler's inner circle, Nixon's close advisers, and NASA administrators have in common, aside from the fact that they made terrible decisions? Each was a relatively cohesive group isolated from dissenting points of view."
"... the more similar a person seems to you in attitudes, opinions, and interests, the more you like the person. Opposites may attract, but they don't stick."
"Thus, if passionate love is like cocaine, then companionate is more like a glass of fine wine - something delicious and pleasurable, but with fewer health palpitations and less mania."
"Perhaps more people would be inclined to take action if, like the stereotypical terrorist, global warming had a moustache."
"A befolyásolhatóság legegyértelműbb személyiségváltozója az önértékelés. A meggyőzés célját szolgáló közlés jobban hat arra, akit az az érzés hat át, hogy nem felel meg, mint arra, aki elégedetten szemléli önmagát. Ez eléggé érthető, elvégre, ha valaki nem szereti saját magát, vélekedéseinek sem tulajdonít túlságosan nagy értéket. Ebből következik, hogy amikor gondolatait kétségbe vonják, nem fog makacsul ragaszkodni hozzájuk. Tudjuk, hogy az emberek arra törekednek, hogy ismereteik a valóságnak megfelelőek legyenek. Ha Sam a saját véleményétől eltérő közlést kap, amennyiben magas az önértékelése, el kell döntenie, hogy mikor lesz inkább igaza: ha álláspontját megváltoztatja, vagy ha továbbra is kitart az eredeti mellett. Ily módon konfliktust élhet át, ha nem ért egyet egy magas fokon hitelt érdemlő kommunikátorral. Ha viszont Samnak alacsony az önértékelése, akkor jóformán nem él át konfliktushelyzetet – miután nem tartja túlságosan nagyra önmagát, úgy érzi, jobb esélye van arra, hogy igaza legyen, ha elfogadja a közlő állításait."
"For example, a teenager may dread going to school with a pimple on his forehead or on a bad hair day because "everyone will notice". Thomas Gilovich and his associates have found, however, that such worries are often greatly exaggerated."

Community Reviews

No Reviews

Advertisement

Advertisement

Topics

Advertisement