Давор Стојановски Quotes

Advertisement

Давор Стојановски
  • Давор Стојановски

  • Date of birth: March 08, 1987
  • Born: in Skopje, North Macedonia.

  • Description: Давор Стојановски е роден во Скопје во 1987 година. Магистрира на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности.

    Застапен е во домашни и странски поетски и прозни антологии и списанија.

    Добитник на наградата „Ана Франк“, како и на откупната награда за расказ на дневникот „Нова Македонија“, за расказот „Соба со тенки ѕидови – сонувајќи го Цејлон“ (2011). Неговиот прв роман „Ненасловена месечева соната“ (ИЛИ-ИЛИ, 2013) влезе во потесниот круг за наградата Роман на годината на „Утрински Весник“. Неговиот втор роман, „Собирачи на пепел“ (ИЛИ-ИЛИ, 2016) ја освои наградата Роман на годината на „Утрински Весник“.

Advertisement

Advertisement

Topics

Advertisement